theartsandliteratures.blogspot.com.tr

4 Aralık 2014 Perşembe

UZAKLARDAN ÇUBUKLU'YA BAKIŞ

Boğaz ve onu çevreleyen çiçekler, fıstık çamları, köşkler, çalılar, taşlar; hemen karşıda görünen kayıklar… Muhteşem fırça darbeleriyle bu manzarayı eşsiz ve unutulmaz kılan ressam Hoca Ali Rıza, adına düzenlenen muhteşem bir sergiyle İzmir, Arkas Sanat Merkezi’nde.

Daha önce açtıkları “Asker Ressamlar“ sergisiyle Türk resim tarihinin başlangıcını göstermeye çalışan Arkas Sanat, Türk resim tarihinde eşine rastlanmayan, karakalem çalışmalarında kurallar kurmuş bir ressam olan Hoca Ali Rıza’nın eserleri ile aynı dönemi daha derinlemesine sergiliyor.
Sulu boya, kara kalem ve guaj çalışmalarında çok ince ustalık bulunan Hoca Ali Rıza, doğayı gözleyen, doğa sevgisini çizgi ve renklere döken ilk Türk ressamı. Sanat merkezinin giriş katında Hoca Ali Rıza’nın ağırlıklı olarak yağlı boya eserleri sergileniyor, üst katta; guaj, karakalem, sulu boyalardan oluşan  desen çalışmaları bulunuyor.
Döneminin yurt dışındaki önemli üniversitelerinin kendisi ile iletişim kurmak için çabaladığı hatta İtalya’ya resim öğrenimi için gönderilmesine karar verildiği halde, Napoli’deki bir kolera salgını nedeniyle hiçbir zaman yurt dışına çıkamamış bir ressam Hoca Ali Rıza (1858-1930). Çağdaşlarından Fransız ressamlar Corot ve Courbet’ye benzetilen, Türk Resim Sanatı tarihinde Üsküdarlı Hoca Ali Rıza olarak da bilinen sanatçı, doğayı gözleyen, doğa sevgisini çizgi ve renklere döken ilk Türk ressamı.
Sergide Hoca Ali Rıza’nın Arkas ve Yapı Kredi Koleksiyonları’nda yer alan eserlerinin yanı sıra aile koleksiyonu, Türkiye’nin önde gelen kurum ve özel koleksiyonlarından getirilen eserler de yer alıyor. Arkas Koleksiyonu’nda bulunan ve ressamın en güçlü Boğaz betimlemelerinden biri olan ‘Çubuklu Sırtlarından Boğaz’a Bakış’ konulu resmi ve Yapı Kredi Koleksiyonu’nda yer alan ve bir başyapıt olarak görülen ‘İftar Sofrası’ da serginin en değerli parçalarını oluşturuyor.
Arkas ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliği ile hazırlanan Hoca Ali Rıza sergisi, 28 Aralık tarihine kadar İzmir, Arkas Sanat Merkezi’nde gezilebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder